Aranyóra és a születési utáni fürdetés gyakorlata 

„Jó néhányszor kérdeztük a kórházaktól, miért fürdetik meg szinte azonnal a babákat, és nem tudták megmagyarázni."

[...]

"Iványi Anna szülésznő szerint bár a korai fürdetés gyakorlata, ahogy egyébként sok más protokoll is az egészségügyben a babona szintjén van, mégis olyan mélyen bele van ivódva a rendszerbe, hogy nagyon nehéz kigyomlálni, főleg, ha senki sem kérdőjelezi meg a létjogosultságát, hasznát.

Szomorúnak tartja azt a tendenciát, hogy gyökeret vert egy szokás, aminek az okát sem tudjuk, mégis tudományos evidenciákkal kell most bizonygatni a fürdetés elhalasztásának egyértelmű előnyeit.

 

„Semmilyen magyarázatot nem találtam arra, miért alakult ki a pár perces babák korai fürdetésének gyakorlata, és semmilyen érv nem szól mellette, sőt csak megzavar és kárt okoz, például leeshet a baba vércukra, testhőmérséklete, felesleges stresszt él át az anyától való elválasztás során. Az, hogy idegen kezek fogdossák, eltávolítja a saját védőrétegét, a magzatmázat, ami megnöveli a fertőzések veszélyét. Mondhatni úgy teszik ki potenciális veszélyeknek az újszülötteket, hogy annak semmilyen pozitív hozadéka nincs. Ez egy szokás, ami egyszerűen így rögzült. Persze indokolt lehet letörölgetni a babát, ha születése után rögtön magzatszurkot ürít, de ezt egyrészt lehet az anya testén is, másrészt a legtöbb újszülött nem csurom véresen jön a világra. Más kérdés, ha az anya kéri ezt, de a szülés utáni felfokozott hormonális állapotban a legtöbb anyát akkor és ott még nem zavarja, ha maszatos a baba, sőt az elsődleges késztetése az, hogy magához ölelje az újszülöttet, akinek szintén az anya testmelegére, az ismerős szagokra van szüksége.”

[...]

„A korai fürdetésnek tehát semmilyen haszna nincs, különben ha így volna, negatív következményekkel járna az elhagyása”

Teljes cikk: Anyák tiltakoznak a pár perces babáik fürdetése ellen

Anyai tapasztalatok a számok tükrében

A beérkezett válaszok mennyisége intézményenként eltér(!) és van, ahol pár válasz érkezett még csak így nem releváns az adat(!). Ennek ellenére nem törlölm az adott oszlopot, de ha az érintett kórházban szültél, köszönöm, ha egy kitöltéssel, megosztással segítesz, hogy pontosabb képet kaphassunk az ottani tapasztalatokról.