Budapest, Szent István Kórház

Utolsó frissítés: 2020. 09. 22.

Anyai tapasztalatok a Szent István Kórház szülészetéről és csecsemőosztályáról. Ahol a %-ok mellett nincs szám, ott nem volt még elég adat az arányok feltüntetéséhez. Kösznöm, ha kitöltöd/megosztod a kérdőívet és segíted ezzel, hogy minél bővebb és részletesebb összefoglalók készülhessenek. 

Összefogaló információk

Ezen a dián egy rövid összefoglaló látható a kérdőívet kitöltő édesanyákról. Hányan töltötték ki a kérdőívet, közülük hányan szültek az elmúlt 3 évben, hány édesanyának volt az első szülése, amiről beszámolt.

A császármetszés aránya a válaszadók közötti császármetszés arányát jelenti és az indított szüléseknél látható császármetszés arányok azért nem érik el ezt, mert a programozott császármetszéseket nem tartalmazzák.

A VBAC, (ejtsd víbek) az angol vaginal birth after cesarean (hüvelyi szülés császáremtszés után) szavak rövidítése. A VBAC kísérlet mellett látható szám, hogy hányan szerettek volna császármetszés után hüvelyi úton szülni, míg a Sikeres VBAC,  hogy hány százalékuknak sikerült.

 
szülés.png
 

Szülésindítás

A szülés indítás oka és módja esetén több választ is megjelölhetnek a válaszadók. A képen a 3 leggyakoribb válasz látható, a válaszadók számára vetítve.

indítottszülés.png

Beavatkozások

 
beöntés.png
 

A volt-e lehetőséged kádban vajúdni kérdésnél, ezen a statisztikán, csak azokat a válaszokat vettem figyelembe, ahol rednelkezésre állt kád.

Vajúdástámogatás

vízbenszülés.png
vajúdástámogatás.png
 

Kitolási szak

Irányított kitolási szak, ha a kismama nem hallgathat a belső késztetéseire, hanem kívülről mondja neki valaki, hogy mikor, hogyan nyomjon, hogyan vegye a levegőt, mikor fújja ki, tartsa vissza a nyomási ingert stb.

testhelyzet.png
 

Gátmetszés és lepényi szak

A római számok a sérülés fokát jelölik, hogy első-, másod-, harmad-, vagy negyedfokú gátrepedést szenvedett az édesanya a szülés során.

gátvédelem.png
gátrepedés.png
 

Császármetszés

Az első képen az az 5 leggyakoribb ok olvasható, amiért hüvelyinek tervezett szülés végül császármetszéssel fejeződött be, míg a másodikon a programozott császármetszések okára adott leggyakoribb válaszok olvashatóak. Mindkét kérdésnél több válasz is megjelölhető, az arányok nem a válaszok gyakoriságát, hanem az édesanyák érintettségét mutatják.

téraránytalanság.png
farfekvés.png
vbac.png
gyógytornász.png

Aranyóra és újszülött ellátás

Aranyóra, ha a baba a születése után azonnal bőrkontaktusba kerül az anyukájával, ahonnan nem is mozdítják el az első szopizás végéig. Időtartama legalább egy óra. A baba mérésére, öltöztetésére csak ezt követően kerül sor. Az apgar értékek megállapítása, a baba állapotának megfigyelése bőrkontaktusban történik.

A szülés utáni szeparáció azt mutatja, hogy a babák mekkora aránya került szülés után, az édesanyjával közösen történő elhelyezés helyett, a csecsemőosztályra.

 
skintoskin.png
köldökzsinór.png
magzatmáz.png
 

Szoptatástámogatás

A második képen a 3 leggyakoribb válasz látható, amiért pótlást kaptak a babák. Az arányok a válaszadók számára vannak vetítve.

 

A kérdőívben 17 szoptatással kapcsolatos tévhitet soroltam fel. A válaszadók 26%-a hallott legalább 1-et a kórházi tartózkodása alatt.  A harmadik kép alján az látható, hogy melyik 3 tévhitet mondták a leggyakrabban. Az arányok itt is a válaszadók számára vannak vetítve.

cumi.png
svéditató.png
tévhitek.png
 

Csecsemőosztály

roomingin.png
 

Érzések, tapasztalatok

háborítatlan.png
gondoskodás.png
gyermekvállalás.png