A projekt célja

  • Létrehozni egy olyan, anyai tapasztalatokon alapuló adatbázist, ami megkönnyíti a szülés előtt álló kismamák tájékozódását a szülészeteken alkalmazott gyakorlatokról.

  • Összegyűjteni olyan szakembereket,

    • akik a szülést élettani folyamatnak tekintik és ennek megfelelő szemléletben kísérik,

    • akik korszerű szoptatási ismeretekkel rendelkeznek,

    • akik gyermeknevelés terén a válaszkész gondoskodás mellé tették a voksukat.

  • Támogatni az informált döntést, hozzájárulni a minél szélesebb körű tájékoztatáshoz,

  • Gondolatot ébreszteni, elgondolkodtatni, tabukat döngetni, összefüggésekre rávilágítani szülést, szoptatást és kisgyermekkort érintő témákban egyaránt.

saját élmény

A lányaim császármetszéssel születtek. Hiába szerettem volna természetes úton világra hozni őket és hiába igyekeztem tájékozódni a témában, nem voltam se elég tudatos, se elég informált és ezek hiányában elég bátor sem, hogy a saját utunkat merjem járni és ne azt, amit mások jelöltek ki a számunkra. Megszületésük után, VBAC támogató csoporthoz csatlakozva, döbbenten vettem tudomásul, hogy Magyarországon alig akad orvos és intézmény, aki és ami támogatná a császármetszés utáni hüvelyi szülést.

Kérdőívek

Azt tapasztaltam viszont, hogy a kismamák VBAC-vel kapcsolatos tájékozódása során mind az orvosok, mind a kórházak kapcsán hasonló kérdések merülnek fel. Egy idő után arra gondoltam, jó lenne megkönnyíteni a keresést és csokorba gyűjteni a velük kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. De a gondolatot még jó darabig nem követte tett. Ellenben olvastam, még inkább tájékozódni kezdtem és ráébredtem, hogy nem pusztán arról van szó, hogy a VBAC nem pártolt itthon, hanem sokkal inkább arról, hogy az élettani, háborítatlan szülés kísérés nem jellemzője az intézményeink gyakorlatának. Átalakítottam és kiegészítettem hát a kérdőívet és a VBAC-t támogató orvosokról és intézményekről a teljes hazai szülészeti ellátásra helyeztem át a hangsúlyt.

Hol jó szülni?

A kismamák által látogatott oldalak, facebook csoportok gyakori témája, hogy kivel, hol szüljenek a várandósok, pedig az erre a kérdésre adható válasz többnyire szubjektív véleményen alapul. Az, aki nekem szimpatikus, másnak nem biztos, hogy az lesz és ugyanez fordítva is igaz. Ugyanakkor az, hogy szimpatikus, kedves stb. valaki, az nem sokat mond arról, hogy a várandósgondozás és a szülés során milyen gyakorlatot követ. Ritkán szoktuk megkérdezni, hogy enged-e szabadon mozogni a vajúdás alatt, könyököl-e hasba vagy vág-e gátat rutinból. A “Kit javasoltok?” kérdésre pedig többnyire azt szoktuk válaszolni, hogy “XY volt az orvosom, nagyon profi, alapos, ajánlom.”.

A kórházak gyakorlata, aranyóra, rooming in, csecsemőosztály működése szintén gyakori kérdés, amikre jó lenne egy helyen látni a választ. Így igyekeztem összegyűjteni a terhesgondozás, vajúdástámogatás és intézményi gyakorlat témájában azokat a kulcsfontosságú kérdéseket, amik megkönnyítik a kismamák tájékozódását, és egyben választ adnak arra a nagyon fontos kérdésre is, hogy a nemzetközi ajánlások, a háborítatlan vajúdástámogatás mennyiben valósul meg az intézményi szülések során.

Visszajelzés

Egy másik ok, amiért megszülettek a kérdőívek, hogy ma, Magyarországon nincs olyan minőségbiztosítási és/vagy visszajelző rendszer, ahol a kismamák beszámolhatnának a szülésük körüli tapasztalataikról legyen az akár pozitív, akár negatív. Kevesen ragadnak tollat, klaviatúrát, hogy az intézményvezető, osztályvezető részére levelet küldjenek és ezzel erősítsék a jó gyakorlatokat vagy változást indítványozzanak rosszul működő dolgok esetén. Visszajelzés nélkül viszont miért változna bármi? Különösen, amikor a Másállapotot a szülészetben mozgalom által összegyűjtött, negatív anyai tapasztalatokat elszigetelt, egyedi problémáknak minősítették miniszteri szinten, sőt, az anyára hárították a rossz szülésélménye felelősségét, mondván, ha így volt, nem megfelelően választott szakembert a kismama.

Együtt a változásért

A változás elérésében, azt gondolom, kulcsfontosságú, a szerepünk. Nekünk. Anyáknak. Hogy felismerjük a rendszer hibáit, hogy tájékozottak legyünk, hogy tudatosan, informáltan hozzunk döntést és merjük kérni a változást, merjünk kiállni magunkért és a kisbabánkért. Ehhez kívánom én is hozzá tenni a projektem keretében, amit csak tudok. Mert azt szeretném, hogy mire a lányaim felnőnek, traumáktól mentesen, evidencia alapú ellátás keretében, háborítatlan körülmények közt, ott hozhassák világra a gyermekeiket, ahol ők a legnagyobb biztonságban érzik magukat.

Figyelmeztetés

Az oldalon található minden tartalom tájékoztató jellegű, nem minősül szakmai felvilágosításnak és nem helyettesíti a szakemberrel folytatott személyes konzultációt.

Másképp fogalmazva, nem tanácsolok semmit, nem javaslok semmit pusztán átadom azokat az információkat, amik alapján én a személyes döntéseimet hozom. A felelősségem a saját életemre terjed ki, ahogy a te felelősséged a tiédre. Az Ablak a világra projekt nem tanácsadás, ahogy az fentebb is írtam, tabudöngetés, gondolatébresztés. Ha valamelyik írásom felkelti az érdeklődésed, utána nézhetsz részletesebben, konzultálhatsz róla szakemberrel, vagy vállat is ránthatsz rá, tarthatod badarságnak. Te döntesz.

Ugyanakkor a megjelenő tartalmakban sok-sok munkám van. Saját szellemi termékek, fordítások stb. Köszönöm, ha megosztod másokkal, de tedd ezt kérlek forrásmegjelöléssel, illetve a tartalmak felhasználása előtt, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot!