Felkészülés

2018-ban, amikor a kérdőívet állítottam össze, folyamatosan azt éreztem, hogy a kérdések, és a belőlük készülő statisztikák  mellé muszáj leírnom, azt is, hogy miért teszem fel ezeket a kérdéseket, hogy miért ezeket a kérdéseket, hogy mik voltak azok a felismerések, aha-élmények, amik elindítottak ezen az úton, és mik azok az információk, amikkel azt godnolom, minden gyermekvállalást tervező párnak tisztában kellene lennie.

Emberöltőkön át a szülés női tudás volt. A kismamák ismerős, szeretett, biztonságot jelentő asszonyok körében, az általuk ismert helyen szültek. Gyermekkoruktól alapozódott a szülésről való tudásuk, és mire eljött a nap, hogy életet adtak a gyermeküknek, nem a teljes ismeretlen várta őket. A tapasztalatok, a hagyományok, a közösség rítusai kapaszkodót, és ezzel biztonságot jelentettek.

 

Amikor a szülés helyszíne az otthonokból a kórházakba helyeződött át, ez a tudás lassan elveszett. Ma is gyermekkorunktól kezdődően szerezzük a szülésről való tudásunkat. Érdemes végig gondolni, mit tudtunk meg az évek alatt, és mit üzennek számunkra ezek az információk. 

Amikor a felkészülés jelentősége szóba kerül, gyakran elhangzik, hogy majd az orvos tudja és egy szülést amúgy sem lehet megtervezni. Utóbbi kétség kívül igaz, és bár én arra biztatok mindenkit, hogy készítsen szülési tervet, nem győzöm hangsúlyozni, hogy a készítéshez rugalmasan álljon, mert közel sem biztos, hogy valami, ami várandósan jó gondolatnak tűnt, azt a vajúdás idején is kívánni fogja, illetve az élet állíthat nem várt helyzetek elé. Azonban azt gondolom, az utóbbihoz való alkalmazkodást is megkönnyíti, ha van valamennyi információnk.

Így született meg végül a kérdőívet és  a statisztikákat kiegészítő anyag, ami a tájékozódásban, a saját preferenciák megfogalmazásában, az élettani szülés folyamatába való betekintésben, a szülés alatti leggyakoribb beavatkozások megismerésében kívánn segítséget nyújtani 15 fejezeten át, összesen több, mint 200 oldal terjedelemben.

Írta: Pleván Tímea

Szakmai letkor:

Közzétéve:

Utolsó frissítés:

2. 	A társas támasz és a fizikai környezet szerepe a szülés sorá.png

A társas támasz és a fizikai környezet szerepe a szülés során

3.	A szülés indulása.png

A szülés indulása

4.	Kórházi felvétel.png

Kórházi felvétel

5.	Vajúdás, beavatkozások.png

Vajúdás, beavatkoások

6.	Vajúdástámogatás, fájdalom és fájdalomcsillapítás.png

Vajúdástámogatás, fájdalom és fájdalomcsillapítás

7.	Kitolási szakasz.png

Kitolási szak

8. Lepényi szak.png

Lepényi szak

Aranyóra és újszülött ellátás.png

Aranyóra és újszülöttellátás

10.	Csecsemőosztály.png

Csecsemőosztály

11.	Császármetszés.png

Császármetszés

12._Koraszülött baba.png

VBAC

12.	Koraszülött baba.png

Koraszülött baba

13.	Jogszabályi környezet.png

Jogszabályi környezet

14. Egyéb hasznosságok.png

Egyéb hasznosságok

15 Ha valami nem úgy alakult.png

Ha valami nem úgy alakult

16. Fogalomtár.png

Fogalomtár

17. Hivatkozások.png

Felhasznált irodalom