Anyai tapasztalatok

Várandósgondozástól a Szülésélmény utóhatásáig

Térképezzük fel együtt a hazai szülészeti ellátást! A projekt nagyon fontos célja, hogy az elmúlt években szült édesanyák tapasztalatai alapján bemutassa, hol, milyen gyakorlatot alklamznak a szülések kísérése során, hogy van-e, és miként zajlik az aranyóra, hogy a szülést követően milyen támogatást kapnak az anyák, hogy a szülésük során tapasztaltak milyen hatással voltak arra, ahogy magukat érezték, és, hogy a szülésélményük miként befolyásolta a későbbi gyermekvállalásukat.

Hol olvashatóak az eredmények?

A kérdőívet kitöltő édesanyák tapasztalatait helyszínenként és különböző témakörönként is összesítem, frissítem, bővítem, és a Szülészeti Adatbázis menüpont alatt, illetve a facebbok oldalamon és instagramon is közzé teszem.

Kikre terjed ki az adatgyűjtés?

Azokra az édesanyákra, akik

 • 2011-ben vagy azt követően szültek

 • kórházban vagy

 • tervezetten otthon

 • hüvelyi úton vagy

 • császármetszéssel és

 • a szülés során nem lépett fel olyan komplikáció, ami akár a baba, akár az anya intenzív ápolását tette szükségessé.

Az adatgyűjtés JELENLEG csak azokra a szülésekre terjed ki, amelyeket követően sem az anya sem a baba nem igényelt intenzív ellátást. Vagyis ha a babád például koraszülött volt, vagy valamilyen veleszületett betegség miatt a születése után azonnali orvosi ellátást igényelt, kérlek ne töltsd ki a kérdőívet, mert több olyan kérdés is van, amire sajnos nem tudsz majd pontos választ adni. Számodra külön kérdőív készül, köszönöm a türelmed, amíg közzé tudom azt is tennei.

Melyik kérdőívet válasszam?

Jelenleg 3 kérdőív elérhető.

 1. Az Otthonszülés kérdőívét kérlek, akkor válaszd, ha tervezetten, a szülésre bábával készülve szültél otthon, és a vajúdás közben nem lépett fel olyan körülmény, ami miatt kórházba kellett mennetek, gyermeked otthon született meg. Ha a baba megszületését követően kórházba kellett mennetek, akkor megfelelő számodra ez a kérdőív.

 2. A Hüvelyi szülés kórházban kérdőívet akkor válaszd kérlek,

 • ha kórházi szülést terveztél és a babád ott is született meg hüvelyi úton, vagy

 • ha otthonszülést terveztél, de a babád valamiért végül mégis kórházban született meg hüvelyi úton (kifutottatok a rendelet szabta határidőből, vajúdás közben adódott olyan körülmény, ami miatt kórházba mentetek stb.)

    3.  A Császármetszés kérdőívet akkor válaszd kérlek, 

 • ha kórházi szülést terveztél és a babád ott is született meg császármetszéssel (akár programozott császármetszés volt, akár a vajúdást követően döntöttek a császármetszés mellett),

 • ha otthonszülést terveztél, de a babád valamiért végül mégis kórházban született meg császármetszéssel (kifutottatok a rendelet szabta határidőből, vajúdás közben adódott olyan körülmény, ami miatt kórházba mentetek stb.)

Otthonszülés

Newborn Baby with Mom

Hüvelyi szülés kórházban

 Császármetszés