Országos összesítés

Utolsó frissítés: 2020. 09. 14.

Összesített anyai tapasztalatok a magyarországi szülészetekről.

Összefogaló információk

Ezen a dián egy rövid összefoglaló látható a kérdőívet kitöltő édesanyákról. Hányan töltötték ki a kérdőívet, közülük hányan szültek az elmúlt 3 évben, hány édesanyának volt az első szülése, amiről beszámolt.

A császármetszés aránya a válaszadók közötti császármetszés arányát jelenti és az indított szüléseknél látható császármetszés arányok azért nem érik el ezt, mert a programozott császármetszéseket nem tartalmazzák.

A VBAC, (ejtsd víbek) az angol vaginal birth after cesarean (hüvelyi szülés császáremtszés után) szavak rövidítése. A VBAC kísérlet mellett látható szám, hogy hányan szerettek volna császármetszés után hüvelyi úton szülni, míg a Sikeres VBAC,  hogy hány százalékuknak sikerült.

 
szülészetiadatbázis.png

Szülésindítás

A szülés indítás oka és módja esetén több választ is megjelölhetnek a válaszadók. A képen a 3 leggyakoribb válasz látható, a válaszadók számára vetítve.

 
szülésindítás.png

Beavatkozások

 
beavatkozások.png

vajúdástámogatás

 

A volt-e lehetőséged kádban vajúdni kérdésnél, ezen a statisztikán, csak azokat a válaszokat vettem figyelembe, ahol rednelkezésre állt kád.

víbenszülés.png
vajúdástámogatás.png

Kitolási szak

 

Irányított kitolási szak, ha a kismama nem hallgathat a belső késztetéseire, hanem kívülről mondja neki valaki, hogy mikor, hogyan nyomjon, hogyan vegye a levegőt, mikor fújja ki, tartsa vissza a nyomási ingert stb.

kitolásiszak.png

Gátmetszés és lepényi szak

 

A római számok a sérülés fokát jelölik, hogy első-, másod-, harmad-, vagy negyedfokú gátrepedést szenvedett az édesanya a szülés során.

gátmetszés.png
méhlepény.png

Császármetszés

Az első képen az az 5 leggyakoribb ok olvasható, amiért hüvelyinek tervezett szülés végül császármetszéssel fejeződött be, míg a másodikon a programozott császármetszések okára adott leggyakoribb válaszok olvashatóak. Mindkét kérdésnél több válasz is megjelölhető, az arányok nem a válaszok gyakoriságát, hanem az édesanyák érintettségét mutatják.

 
császármetszés.png
VBACtámogatás.png
programozottcsászármetszés.png
katéter.png

Aranyóra és újszülött ellátás

 

Aranyóra, ha a baba a születése után azonnal bőrkontaktusba kerül az anyukájával, ahonnan nem is mozdítják el az első szopizás végéig. Időtartama legalább egy óra. A baba mérésére, öltöztetésére csak ezt követően kerül sor. Az apgar értékek megállapítása, a baba állapotának megfigyelése bőrkontaktusban történik.

A szülés utáni szeparáció azt mutatja, hogy a babák mekkora aránya került szülés után, az édesanyjával közösen történő elhelyezés helyett, a csecsemőosztályra.

aranyóra.png
újszülöttellátás.png
magzatmáz.png

Szoptatástámogatás

 

A második képen a 3 leggyakoribb válasz látható, amiért pótlást kaptak a babák. Az arányok a válaszadók számára vannak vetítve.

 

A kérdőívben 17 szoptatással kapcsolatos tévhitet soroltam fel. A válaszadók 55%-a hallott legalább 1-et a kórházi tartózkodása alatt.  A harmadik kép alján az látható, hogy melyik 3 tévhitet mondták a leggyakrabban. Az arányok itt is a válaszadók számára vannak vetítve.

cumi.png
szoptatástámogatás.png
tévhitek.png

Csecsemőosztály

 
csecsemőosztály.png

Érzések, tapasztalatok

 
érzések.png
anyaikérések.png
szülnélújra.png