Otthonszülés

Utolsó frissítés: 2020. 10. 05.

Édesanyák összesített tapasztalatai az otthonszülésükről. Ahol a %-ok mellett nincs szám, ott nem volt még elég adat az arányok feltüntetéséhez. Kösznöm, ha kitöltöd/megosztod a kérdőívet és segíted ezzel, hogy minél bővebb és részletesebb összefoglalók készülhessenek. 

Összefogaló információk

Ezen a dián egy rövid összefoglaló látható a kérdőívet kitöltő édesanyákról. Hányan töltötték ki a kérdőívet, közülük hányan szültek az elmúlt 3 évben, hány édesanyának volt az első szülése, amiről beszámolt.

 
otthonszülés.png

Beavatkozások

 
beöntés.png
 

A volt-e lehetőséged kádban vajúdni kérdésnél, ezen a statisztikán, csak azokat a válaszokat vettem figyelembe, ahol rednelkezésre állt kád.

Vajúdástámogatás

vízbenszülés.png
szülés.png
 

Kitolási szak

Irányított kitolási szak, ha a kismama nem hallgathat a belső késztetéseire, hanem kívülről mondja neki valaki, hogy mikor, hogyan nyomjon, hogyan vegye a levegőt, mikor fújja ki, tartsa vissza a nyomási ingert stb.

szülőszék.png
 

Gátmetszés és lepényi szak

A római számok a sérülés fokát jelölik, hogy első-, másod-, harmad-, vagy negyedfokú gátrepedést szenvedett az édesanya a szülés során.

gátmetszés.png
méhlepény.png

Aranyóra és újszülött ellátás

Aranyóra, ha a baba a születése után azonnal bőrkontaktusba kerül az anyukájával, ahonnan nem is mozdítják el az első szopizás végéig. Időtartama legalább egy óra. A baba mérésére, öltöztetésére csak ezt követően kerül sor. Az apgar értékek megállapítása, a baba állapotának megfigyelése bőrkontaktusban történik.

 
aranyóra.png
skintoskin.png
újszülöttellátás.png
 

Szoptatástámogatás

cumi.png
cumisüveg.png
szoptatás.png
 

A csecsemő gondozása

gondozás.png
 

Érzések, tapasztalatok

háborítatlan.png
vajúdás.png
gyermekvállalás.png