A szoptatás biológiai norma


Ingoványos terepen kezdek járni. A szülés, a szoptatás, az anyaság és a női léthez alapfelszereltségként járó állandó bűntudat vidékére trappolok be páros lábbal és jókora bakanccsal. Tudom ezt jól, ezért előrebocsátok néhány dolgot.


Tudom, hogy mindenki, aki szoptatni akart, minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a tejével táplálhassa a kisbabáját és tudom, hogy, ha ez nem a tervei szerint alakult, akkor az fáj és csalódást okoz, amin rontani tudnak az olyan okoskodások, mint amikkel én is jövök majd rendszeresen.


Szeretném, ha tudnád, hogy egy pillanatig nem vonom kétségbe senki szándékát és nem ítélkezem. Viszont, ha azért, hogy ne tépjünk fel sebeket, nem mondunk ki dolgokat, akkor semmi nem változik és azt a tudást adjuk a lányainknak, amit legtöbben mi is az anyáinktól kaptunk, hogy: NEM TUDOK SZOPTATNI. Jó lenne megtörni ezt a láncot, de ez csak akkor megy, ha szembenézünk, feldolgozzuk, amit kell és a környezetünknek mi már helyes információkat adunk tovább. Ez csak akkor megy, ha mi magunk tisztában vagyunk a szoptatással kapcsolatos alapvető és korszerű információkkal. A szoptatás egyebek mellett azért nehéz, mert rengeteg a tévhit körülötte. A gyakorlati tanácsokon, tudnivalókon túl ezekt is szeretném új alapra, más megvilágításba helyezni.


Ha egy-egy információ fáj, tedd el későbbre. Ha úgy érzed még nem tartasz ott a feldolgozás útján, egyelőre lapozd át ezeket az írásokat. Nem téged akarlak bántani!


A kiindulási pont


Az első, amit úgy érzem tisztázni kell és a helyére kell tenni, hogy a szoptatás biológiai norma. Ez annyit tesz, hogy az embergyerek, a születését követően, az édesanyja tejével táplálkozik. Ez az alapjárat. A természet így alkotta meg. Megfoganunk, a két kis sejtből érett újszülött lesz a méhünkben és miután megszületik a mellünkhöz kúszik és a tejünkkel tápláljuk őt. Ahogy a megszületett kismajmot is a mama majom szoptatja, a kis gidát a kecskemama, a cicát, a kutyát, minden emlőst a születése után a saját anyja táplálja, a saját tejével. Ez egy teljesen természetes dolog, amit állatok esetében nem vonunk kétségbe, viszont emberek kapcsán, kisgyermekkorunktól annyi ezzel ellentétes információt szívunk magunkba, hogy mire felnövünk, el se tudunk képzelni csecsemőt cumi és cumisüveg nélkül. Ezért is választottam kezdő gondolatnak ezt. A szoptatás biológiai norma....

Ha érdekesnek találtad, köszönöm, ha megosztod másokkal is! Anyai tapasztalatok alapján épülő szülészeti adatbázisomban kórházankénti bontásban tájékozódhatsz arról, melyik intézményben mire számíthatsz a szülőszobán és a csecsemőosztályon. Ha szivesen olvasnál békés, megerősítő szüléstörténeteket, szeretettel várlak facebookon, a zárt csoportomban, valamint rendszeresen frissülő tartalmakat találsz a facebbok oldalamon és instagramon is.

113 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése