Anyai kérések miatt nőne a Császármetszések aránya?

Frissítve: 2021. máj. 11.


"Az emelkedő császármetszések arányának egyik oka, hogy egyre több édesanya maga kéri a császármetszést." Sokadjára találkoztam egészségügyi dolgozó részéről ezzel az érveléssel. Sok mindent lehetne erről írni és fogok is, most viszont csak két dolgot vetnék fel, mintegy gondolatébresztőnek.


Beavatkozás nélkül Kockázatosabb?


Én, laikus anyaként, valamilyen belső indíttatásomtól fogva odamegyek egy orvoshoz és azt mondom: császármetszéssel szeretnék szülni. Erre ő minden szakmai érv ellenére végrehajt rajtam egy nagyhasi műtétet, mert én kérem és ő tiszteletben tartja ezt, majd amikor megkérdezik, mitől emelkedik a hasi szülések aránya, szomorúan elmeséli, hogy sajnos egyre több anya kéri ezt tőle és a kollégáitól. Végtelenül érdekesnek tartom, hogy egy nagyhasi műtét iránti kérés teljesítése olyan mértékben van jelen, hogy az már az országosan 41%-os császármetszési arányban is számottevően és említésre méltóan megjelenik, ugyanakkor, ha azzal megyek oda, hogy szeretnék enni, inni a vajúdás alatt, nem kérek rutin vénabiztosítást, szabad testhelyzetben szeretnék vajúdni és szülni, elkerülném a gátmetszést, zavartalan aranyórát szeretnék és azt, hogy a köldökzsinórt ne vágják el, amíg pulzál, az már nem teljesíthető, sőt ezek teljesítésének ezek szerint nagyobb a kockázata, mint annak, hogy a kérésemre császármetszést hajtsanak rajtam végre.


Információn alapul a döntés?


Tegyük fel, hogy valóban mi anyák vagyunk, akik egyre nagyobb arányban szeretnénk császármetszéssel szülni. Vizsgálja ennek bárki az okát? Ismerve a császármetszés anyát, babát, társadalmat érintő következményeit, tesz bárki, bármilyen lépést a tendencia megfékezésére? Kinek a dolga és felelőssége az anyák teljes körű és korrekt tájékoztatása? Összeállítottam én, anyaként több oldalt a császármetszés babát és anyát érintő kockázatairól. Hány százalékáról kaptak az érintettek tájékoztatást a szakemberektől? Hányan kaptak támogatást, segítséget, személyre szabott gondoskodást, hogy a döntésüket befolyástól mentesen, minden információ, pro és kontra ismerete mellett hozhassák meg?

Mielőtt menthetetlenül beenné magát a köztudatba, hogy anyák tömegei szeretnének császármetszést és miattuk emelkedik a hasi szülés aránya országszerte, fontoljuk meg azért ezeket a szempontokat is.


...

Ha érdekesnek találtad, köszönöm, ha megosztod másokkal is! Anyai tapasztalatok alapján épülő szülészeti adatbázisomban kórházankénti bontásban tájékozódhatsz arról, melyik intézményben mire számíthatsz a szülőszobán és a csecsemőosztályon. Ha szivesen olvasnál békés, megerősítő szüléstörténeteket, szeretettel várlak facebookon, a zárt csoportomban, valamint rendszeresen frissülő tartalmakat találsz a facebbok oldalamon és instagramon is.


81 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése