Egy gondolat a szoptatás előnyeiről


Trappolok tovább, a már említett bakanccsal, de még mindig nem azért, hogy bárkit bántsak, hanem, hogy minél több tiszta vizet öntsünk a pohárba. Fordítva ülünk ugyanis a lovon.


Az elmúlt évtizedek tápszer marketingje, védekező álláspontra kényszerítette azokat a szervezeteket, akik az anyatejes táplálásban szeretnék támogatni a kismamákat. A tápszergyártók és a köré épülő iparág abban érdekelt, hogy minél több tápszer, cumi, cumisüveg, sterilizáló, autó szivargyújtóra csatlakoztatható melegítő fogyjon. Ezért igyekeznek domborítani termékeik előnyös oldalát, nem sokat beszélve annak hátrányairól és kockázatairól. Mára tökélyre fejlesztették mindezt és az anyatejet helyettesítő táplálás olyannyira elfogadott és a szoptatással egyenértékűnek tekintett lett, hogy a szoptatást támogató szervezetek, az anyatejes táplálást, hasonló módokon igyekeznek népszerűsíteni. Listákba szedik, hogy milyen egészségügyi, anyagi, mentális előnyökkel jár a szoptatás. Viszont komoly hátránnyal indulnak, mert mögöttük nem sok tőke áll, az anyatej nem eladható és az, hogy a tápszeres táplálás kapcsán megemelkedő egészségügyi problémák milyen többlet költséget jelentenek az egészségbiztosítóknak, nehezen megfogható az anyaság szintjén.


Nehezemre is esik most nem beülni ebbe a hintába és nem elkezdeni sorolni, mi mindent tud az anyatej. Arról írok majd másik alkalommal. Most utalok inkább a korábbi, szoptatással kapcsolatos bejegyzésre, hogy a szoptatás biológiai norma. Ennek megfelelően minden szempontból tökéletes. Az anyatej az alapvonal. Nincs ma semmi, ami ugyanazt vagy csak hasonlót tudna produkálni, mint amit a testünk, a kisbabánk számára előállít. Ebből adódóan nem a szoptatásnak vannak előnyei, hanem minden anyatejet helyettesítő táplálásnak vannak hátrányai a szoptatással szemben.


Hála a tudománynak, hogy ma már egyetlen kisbabának sem kell meghalnia anyatej hiányában, viszont jó tudni, hogy biológiailag az anyák 95-98%-a tudna szoptatni, ha megfelelő információkat és támogatást kapna ehhez.


Támogassuk egymást korszerű információkkal!


...

Ha érdekesnek találtad, köszönöm, ha megosztod másokkal is! Anyai tapasztalatok alapján épülő szülészeti adatbázisomban kórházankénti bontásban tájékozódhatsz arról, melyik intézményben mire számíthatsz a szülőszobán és a csecsemőosztályon. Ha szivesen olvasnál békés, megerősítő szüléstörténeteket, szeretettel várlak facebookon, a zárt csoportomban, valamint rendszeresen frissülő tartalmakat találsz a facebbok oldalamon és instagramon is.

330 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése