Pihenj és légy hálás!

Frissítve: 2021. máj. 11.A cím hallatán valószínűleg azt gondolod, "Na, megint egy tanács, hogy még a baba érkezése előtt pihenjem ki magam, mert utána blablabla." Jó hírem van: a közelében sem jársz. ;) A vajúdás egy igazán érdekes, de kevéssé ismert szakaszáról írtam, ami viszont a velem megosztott tapasztalataitok alapján a kórházban szült édesanyák 37,6%-át* érintette.


A tágulási szak után, de a kitolási szak előtt

A teljes tágulás elérését követően van, hogy ritkábbá válnak az összehúzódások és veszítenek addigi intenzitásukból.


Intézményi körülmények között gyakori, hogy ilyenkor a szülés elakadására gondolva, ha addig nem, ezen a ponton oxytocint kötnek be vagy emelik annak adagját, felszólítják az anyát, hogy nyomjon és diktálják annak idejét, ütemét, esetleg az anya hasára könyökölve segítik világra a babát, de van, hogy ilyenkor kerül sor császármetszésre fájásgyengeségre, anyai kifáradásra, elégtelen kontrakciókra hivatkozva.


Szülés után az anyai beszámolókban azt hallani, hogy egyszercsak eltűntek a fájások, hogy nem volt elég erő a baba megszüléséhez, hogy ha az orvos vagy a szülésznő nem mondja, nem is tudta vona mit csináljon, mert nem érzett ingert. Az anya csalódik a testében, úgy érzi rosszul működik, cserben hagyta őt és a kisbabáját. ⁣⁣ ⁣⁣ A bábák ezt a teljes tágulást követő, de még kitolási inger előtti átmenetet hívják, "Pihenj és légy hálás!" szakasznak.


A ritkább és kevésbé intenzív fájások lehetővé teszik az anyának, hogy pihenjen vagy megtalálja azt a helyet, pózt, amiben világra szeretné hozni a kisbabáját. Nem minden szülő nőnél jelentkezik ez a szakasz, de akinél igen, ott biztosak lehetünk benne, hogy ugyanúgy oka van, mint mindennek a szülés során. Ha a méh pihenhet, amikor a test pihenőt rendel, kisebb eséllyel fog annyira kifáradni a szülés végére, hogy utána ne tudjon magától összehúzódni és kívülről kelljen csillapítani a vérzést. Ugyanígy fontos lehet ez a pihenő a babának is, aki az intenzív vajúdás után most több oxigéndús vérhez juthat, "szusszanhat" egyet a kitolási szak előtt.


A kulcs, mint mindig, az egyéni figyelem, a személyre szabott döntés, mert amíg anya és baba is jól van, ez a pihenő önmagában nem ok a kitolási szak sürgetésére. Azért sem, mert a kívülről elrendelt nyomás a közelébe sem ér annak a belső, ellenállhatatlan erejű késztetésnek, ami magától megérkezik, ha a kísérők ismerik és felismerik ezt a szakaszt és türelemmel megvárják a tolófájások megérkeztét.⁣⁣ ⁣⁣

Forrás: Noll Andrea Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek

*Ablak a világra adatgyűjtés, 7663 anyai tapasztalat alapján.


Ha érdekesnek találtad, köszönöm, ha megosztod másokkal is! Anyai tapasztalatok alapján épülő szülészeti adatbázisomban kórházankénti bontásban tájékozódhatsz arról, melyik intézményben mire számíthatsz a szülőszobán és a csecsemőosztályon. Ha szivesen olvasnál békés, megerősítő szüléstörténeteket, szeretettel várlak facebookon, a zárt csoportomban, valamint rendszeresen frissülő tartalmakat találsz a facebbok oldalamon és instagramon is.

110 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése