Baby Wrapped in Blanket

Hol szüljek? Kivel szüljek?

A kismamák által látogatott oldalak, facebook csoportok gyakori témája volt, hogy kivel, hol szüljenek a várandósok, pedig az erre a kérdésre adható válasz többnyire szubjektív véleményen alapul. Az, aki nekem szimpatikus, másnak nem biztos, hogy az lesz és ugyanez fordítva is igaz. Ugyanakkor az, hogy szimpatikus, kedves valaki, az nem sokat mond arról, hogy a várandósgondozás, és a szülés során milyen gyakorlatot követ.

Az orvos/szülésznő fogadás meghatározó mozgatórugója volt, hogy egy ismerős, számunkra szimpatikus személy legyen mellettünk, amikor szülünk. Ha ezt az embert megtaláltuk, legtöbbször megnyugodtunk és úgy éreztük jó helyen vagyunk. Viszont a szimpátián túl, nem sokat tudtunk arról, hogy ő milyen gyakorlatot folytat a szülések során. A terminusra időzített bombaként tekint? Mikor, milyen esetben alkalmaz oxytocint? Tágít méhszájat kézzel? Enged szabadon mozogni? Ihatok? Kimehetek pisilni? Kell ezekhez engedélyt kérnem? Ő mondja meg, milyen testhelyzetben hozzam világra a kisbabám vagy hallgathatok a testemre? Milyen gyakran vág gátat? Mikor vágja el a köldökzsinórt? Harcolnom kell az aranyóráért vagy magától értetődő? Milyen esetben és mennyi császámetszést végez?⁣
⁣Az okok persze érh
etőek, mégis be kell látnunk, nem sűrűn fogalmaztunk meg és tettünk fel ilyen kérdéseket.

Az ideális szakember megtalálásán túl, a kórházak szoptatástámogatási gyakorlata, a csecsemőosztály működése szintén gyakori kérdések, amikre jó lenne egy helyen látni a választ és nem egyesével kutatni utánuk. Bár az orvosfogadás lehetősége megszűntetésre került, a felvetett kérdések mit sem veszítettek aktualitásukból. 

 

A kimondott és kimondatlan anyai igényekre reagálva igyekeztem összegyűjteni a várandósgondozás, vajúdástámogatás és intézményi gyakorlat témájában azokat a kulcsfontosságú kérdéseket, amik megkönnyítik a kismamák tájékozódását, és egyben választ adnak arra a nagyon fontos kérdésre is, hogy a nemzetközi ajánlások, a háborítatlan vajúdástámogatás, mennyiben valósul meg a hazai intézményi szülések során, illetve az otthonszülések esetén.

A kérdőívek folyamatos visszajelzési lehetőséget biztosítanak, a tapasztalatokat időkorlát nélkül várom, és a statisztikákat az újonnan érkező tapasztalatokkal kibővítve, folyamatosan frissítem.

Az adatgyűjtés nem reprezentatív, viszont minél több édesanya tölti ki a kérdőíveket, annál pontosabb képet kaphatunk az egyes kórházak szülészetéről és csecsemőosztályáról.

A már elkészített statisztikákat két csoportban osztom meg az oldalon. Az egyikben intézményenként, az adott kórházra vonatkozó tapasztalatok szerepelnek, míg a másikban a csoportosítás szempontja egy kiválasztott téma, például, hogy ha a szülésnél jelen van dúla, az hatással van-e a beavatkozások mennyiségére, vagy a császármetszések arányára.